Behandelmethoden

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM) zijn er verschillende behandelmethoden. Elke methode heeft zijn eigen uitwerking op het lichaam en het is afhankelijk van uw klacht welke (combinatie van) behandelwijzen er bij u ingezet zullen worden.

TCM Behandelmethoden

MOXA:

Moxa is een geneeskrachtig kruid dat gemaakt wordt van de plant Artemisia. Het komt in verschillende gebruiksvormen voor. Zo is er losse moxa dat in een houten box met gazen bodem op de huid wordt geplaatst. Ook kan de moxa in een sigaarvorm gerold worden waardoor meer puntsgewijs gewerkt kan worden. In vastere vorm zit er een moxaschijf in een warmtelamp die boven rug of buik wordt geplaatst.

Door de moxa te branden komt zijn geneeskrachtige energie vrij en kan het worden opgenomen door het lichaam. Dit kan boven de buik of rug gebeuren waarbij het lichaam extra energie krijgt. Ook kan het gecombineerd worden met acupunctuur waarbij de naalden met de moxasigaar verhit worden. Zo krijgt het lichaam extra energie om de prikkel met de naalden om te zetten in actie.

Moxa wordt vooral ingezet als het lichaam energie tekort komt. In onze maatschappij voelt iedereen zich wel eens moe. Wanneer we dan van het lichaam verwachten dat het zichzelf gaat genezen, is het raadzaam het lichaam ook wat extra energie te geven.

ACUPUNCTUUR:

Acupunctuur is het aanprikken van het lichaam met hele dunne naalden. Het is in het westen de bekendste vorm van de Chinese geneeswijzen, maar vormt slechts 10% van de totale zorg.

Met hele dunne naalden wordt de energie op specifieke acupunctuurpunten gemanipuleerd waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om bepaalde functies beter uit te voeren. Zo staat elk acupunctuurpunt (of een combinatie van twee of meer punten) voor een bepaalde functie in het lichaam.

Er zijn bijvoorbeeld punten die de hersenschors prikkelen waardoor iemands pijngrens is te verhogen en men minder last heeft van de pijn. Dit is een tijdelijke symptoombestrijding omdat dan niets aan de oorzaak van de pijn gedaan wordt. Maar als aan die oorzaak niets (meer) te doen is, kan deze pijnbestrijding de kwaliteit van leven verbeteren. Zo kan het bijvoorbeeld ingezet worden in het laatste stadium van kanker.

Ook is met acupunctuur is het spijsverteringssysteem of de doorstroming in een bepaald lichaamsdeel te stimuleren.

Bij acute klachten is het gebruik van alleen acupunctuurnaalden vaak voldoende omdat het lichaam dan enkel gestimuleerd hoeft te worden om het genezingsproces te versnellen.

Bij chronische klachten heeft het lichaam onvoldoende energie om zelfstandig het genezingsproces goed af te ronden. Acupunctuur heeft dan alleen het gewenste effect als het lichaam ook energie krijgt ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling. Hiervoor wordt vaak Moxatherapie of Cupping ingezet of Kruiden en/of Voedingsadviezen meegegeven om thuis de behandelingen te ondersteunen.

Binnen de acupunctuur beheersen wij deze vijf specialisaties:

 • algemene acupunctuur
 • elektro-acupunctuur
 • ooracupunctuur
 • schedelacupunctuur
 • plumblossom/sevenstar

CUPPING:

Met cupping is beweging te krijgen in de diepere vloeistofstromen in het lichaam.Het lichaam bestaat voor 70% uit vloeistoffen. Deze vloeistoffen stromen continu door het lichaam. Een deel stroomt door de bloedvaten waarbij het hart de pomp is. Het overige vocht circuleert onder andere doordat we onze spieren gebruiken.De vloeistoffen kunnen in hun doorstroming belemmerd worden door onder andere:

 • opgeslagen kou
 • blokkades in de spieren
 • littekenweefsel
 • stroperigheid door een teveel aan afvalstoffen

Met cupping worden cups (stolpen) op de huid geplaatst en vacuüm getrokken. Zo kan een teveel aan energie uit de oppervlakkige laag van het lichaam verwijderd worden. De zuigende werking geeft ook dieper in het lichaam een prikkel die het lichaam aanzet ter plekke te reageren. Door de versterkte doorbloeding van het gebied worden plaatselijke stagnaties in de energie- en/of vloeistofstroom opgeheven.

Soms is het nodig kleine gaatjes in de huid te maken waardoor onderhuidse stagnaties van energie en vloeistoffen zijn te verwijderen.

Ook is het mogelijk de cups eerst te verwarmen. Naast de zuigende werking doet dan ook de warmte zijn werk. Zo kan ook de kou bij bijvoorbeeld een griep verwijderd worden.

Tot slot is het mogelijk de cups over de huid te bewegen. Dit is een combinatie van Guasha en Cupping.

GUASHA:

Guasha is een wrijftechniek. Hiermee is beweging te krijgen in de oppervlakkige vloeistofstromen in het lichaam.

Het lichaam bestaat voor 70% uit vloeistoffen. Deze vloeistoffen stromen continu door het lichaam. Een deel stroomt door de bloedvaten waarbij het hart de pomp is. Het overige vocht circuleert onder andere doordat we onze spieren gebruiken.

De vloeistoffen kunnen in hun doorstroming belemmerd worden door onder andere:

 • opgeslagen kou
 • blokkades in de spieren
 • littekenweefsel
 • stroperigheid als gevolg van een teveel aan afvalstoffen

Guasha is een methode waarbij met een platte hoornen schijf over de huid gewreven wordt. Zo is een teveel aan energie uit de oppervlakkige laag van het lichaam te verwijderen. Door de versterkte doorbloeding van het gebied worden plaatselijke stagnaties in de energie- en/of vloeistofstroom opgeheven.

In plaats van een platte hoornen schijf is ook een cup te gebruiken. Dit is een combinatie van Guasha en Cupping.

KRUIDEN:

Chinese kruiden kunt u vergelijken met sterk geconcentreerde voedingsmiddelen. Het zijn de medicijnen binnen de Chinese geneeswijzen.

Van allerlei geneeskrachtige kruiden wordt in een apotheek thee getrokken en ingedikt. Zo ontstaan kruidenformules die thuis in druppelvorm ingenomen kunnen worden. Vaak is een combinatie van formules nodig voor het gewenste effect.

De kruidenformules zijn een ondersteuning voor de overige behandelwijzen en moeten soms langdurig genomen worden. Vooral bij klachten die al langere tijd aanwezig zijn, worden ze voorgeschreven.

TUINA:

Tuina betekent trek-en-duw. Het is een massagemethode waarbij gebruik gemaakt wordt van een heel scala aan krachtige, diep inwerkende technieken om de energie te bewegen. Deze technieken zijn zo bijzonder effectief omdat ze niet alleen effect hebben op de spieren en gewrichten, maar ook op een dieper liggend niveau. Daardoor beïnvloeden ze de functie van onze vitale organen.

VOEDINGSADVIES:

Tijdens het genezingsproces

Ieder voedingsmiddel heeft zijn eigen effecten in ons lichaam. Een duidelijk voorbeeld dat iedereen zal herkennen is bijvoorbeeld het effect van rode peper. Het eten van deze peper laat veel energie stijgen. We krijgen er een warm hoofd van. Melk daarentegen sluit deze energie weer op. Een beetje melk drinken na het eten van rode peper of bijvoorbeeld bij brandend maagzuur, haalt de brand er uit. En op deze, maar meestal iets minder overduidelijke, wijze heeft ieder voedingsmiddel zijn eigen effect in het lichaam.

Deze eigenschap van voeding kan ingezet worden om het genezingsproces te beïnvloeden. Indien dit van toepassing is, kunt u dus ook voedingsadviezen verwachten.

Bij overgewicht

Overgewicht vormt een steeds groter probleem in onze maatschappij. Heel vaak komt dit doordat ons eten heel veel energie bevat wat we lang niet allemaal verbruiken. Het lichaam slaat het overtollige op in de vorm van vet voor mindere tijden. 

Echter niet altijd komt overgewicht door relatief te veel eten. Soms is het spijsverteringssysteem beschadigd, ziek of uitgeput waardoor het zijn werk niet goed kan doen. Dan worden soms zelfs reserves opgeslagen terwijl er eigenlijk te weinig gegeten wordt. In deze situaties is het belangrijk om het spijsverteringssysteem te versterken met Acupunctuur en/of Kruiden alvorens tot afvallen over te gaan.

MASSAGE:

Massage kan een therapeutisch en een ontspannend effect hebben.

Therapeutisch

NOVA gebruikt, als ondersteuning van de totale behandeling, drie massagetechnieken. De eerste soort omvat een heel scala aan krachtige, diep inwerkende technieken om de energie te bewegen. Deze technieken komen uit de Chinese Tuina. De tweede soort is de myofasciale therapie. De derde soort is de acupressuur uit Japan (shiatsu). Door druk uit te oefenen op specifieke acupunctuurpunten wordt de energiestroom in het lichaam gestimuleerd. Hiermee worden lichte verstoringen van de energie en/of vloeistofstromen in het lichaam behandeld.

Ontspannend

Bij NOVA kunt u kiezen uit een ontspannende nek- en rugmassage van 30 minuten of een volledige massage van 60 minuten waarbij naast de rug en schouders ook de benen, armen en het gezicht aan bod komen.

Voor wie eens iets anders wil, raden wij een hotstone-massage aan. Dan wordt u met warme olie en warme stenen gemasseerd. De stenen volgen de energiebanen in het lichaam waardoor het hele lichaam versterkt wordt. Ook hier kunt u kiezen uit een massage van nek en rug van 30 minuten of een massage van het hele lichaam van 60 minuten. Doordat de warmte diep in uw spieren doordringt, treedt een diepe ontspanning op.

OORKAARSEN BRANDEN:

Dit is een milde behandeling die veel gebruikt wordt bij kinderen met chronische oorklachten. Het oor en het vastzittende oorsmeer wordt door de vlam verwarmd. Het schoorsteeneffect van de holle kaars zorgt ervoor dat het vastzittende oorsmeer naar buiten komt. Het is een techniek die u thuis moet voortzetten totdat de klachten over zijn.

MYOFACIALE THERAPIE:

Bij langdurige klachten zijn de spieren vaak verstijfd. Doordat het vlies dat om de spier heen ligt ‘vastgeplakt’ zit aan de spier heeft massage en/of fysiotherapie geen effect meer.

Met myofaciale therapie worden de spieren losgemaakt van het vlies door de spier met kou te laten ‘schrikken’ en te laten ‘krimpen’. Hierdoor laat hij los van het vlies. Op dit moment bereikt de massage de spieren wel. Ook het oprekken van de spieren is op dit moment van groot belang. Tot slot moet alle kou weer volledig uit de spier weggehaald worden met speciale massagetechnieken en eventueel cupping om te voorkomen dat de klachten erger terugkomen.

KLEUR -en LICHTTHERAPIE:

Deze vorm van therapie heet ook wel resonantietherapie. Alle materie ontstaat en bestaat door een kracht die de atoomdeeltjes in trilling brengt en bij elkaar houdt. Alles heeft een eigen specifieke trilling. Resonantie betekent het meetrillen van het ene object met het andere object. Dit zien we bijvoorbeeld als de ene stemvork door zijn trilling de andere laat meetrillen. Dit kan echter alleen als beide stemvorken dezelfde toonhoogte hebben.

Zo hebben kleuren ook ieder een eigen trilling net als de functies van het lichaam. Door de juiste kleur te gebruiken kunnen lichaamsprocessen versterkt of afgezwakt worden.

Kleur- en lichttherapie wordt bijvoorbeeld ingezet bij huidaandoeningen, zoals slecht genezende wonden of acné, maar ook bij oogklachten, zoals glaucoom.

LIFESTYLE & COACHING:

Vanuit de Chinese Geneeswijze heeft ieder orgaan zijn eigen emotie. Tijdens een coachingsgesprek gaan we praten over de emoties die jou parten spelen. We gaan op zoek naar de oorzaak. We geven je inzicht om daarna samen op zoek te gaan naar tools om er anders mee om te leren gaan.