Acupunctuur

Acupunctuur is het aanprikken van het lichaam met hele dunne naalden. Het is in het westen de bekendste vorm van de Chinese geneeswijzen, maar vormt slechts 10% van de totale zorg.

Met hele dunne naalden wordt de energie op specifieke acupunctuurpunten gemanipuleerd waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om bepaalde functies beter uit te voeren. Zo staat elk acupunctuurpunt (of een combinatie van twee of meer punten) voor een bepaalde functie in het lichaam.

Er zijn bijvoorbeeld punten die de hersenschors prikkelen waardoor iemands pijngrens is te verhogen en men minder last heeft van de pijn. Dit is een tijdelijke symptoombestrijding omdat dan niets aan de oorzaak van de pijn gedaan wordt. Maar als aan die oorzaak niets (meer) te doen is, kan deze pijnbestrijding de kwaliteit van leven verbeteren. Zo kan het bijvoorbeeld ingezet worden in het laatste stadium van kanker.

Ook is met acupunctuur is het spijsverteringssysteem of de doorstroming in een bepaald lichaamsdeel te stimuleren.

Bij acute klachten is het gebruik van alleen acupunctuurnaalden vaak voldoende omdat het lichaam dan enkel gestimuleerd hoeft te worden om het genezingsproces te versnellen.

Bij chronische klachten heeft het lichaam onvoldoende energie om zelfstandig het genezingsproces goed af te ronden. Acupunctuur heeft dan alleen het gewenste effect als het lichaam ook energie krijgt ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling. Hiervoor wordt vaak Moxatherapie of Cupping ingezet of Kruiden en/of Voedingsadviezen meegegeven om thuis de behandelingen te ondersteunen.

Binnen de acupunctuur beheersen wij deze vijf specialisaties:

  • algemene acupunctuur
  • elektro-acupunctuur
  • ooracupunctuur
  • schedelacupunctuur
  • plumblossom/sevenstar